NIPT

De uitvoering en aanvraag van de NIPT loopt via Uw verloskundig hulpverlener. Het onderzoek vervangt grotendeels de combinatietest.

NIPT. : Niet Invasieve Prenatale Test is een test waarbij een buisje bloed van de zwangere word afgenomen (vanaf 11 weken) In dat bloed is DNA van de baby aanwezig. Dit DNA-materiaal kan worden onderzocht of alle chromosomenparen inderdaad in tweevoud aanwezig zijn. Met name chromosoompaar 13, 18 en 21.(b.v. indien er drie aanwezig zijn van chromosoom 21, dan heet dat trisomie 21 oftewel Syndroom van Down.) Voor meer informatie kijk op de site van het RIVM.

Er wordt bij de NIPT geen echo gemaakt.

Veel ouderparen die voor de NIPT kiezen, realiseren zich niet dat hierdoor mogelijke aanlegstoornissen gemist worden. Er wordt bij de NIP test geen echo gedaan.
Bij een13 wk-echo wordt er uitgebreid gekeken naar het hoofd, armen en benen, hartje, en buikwand. Hiermee is het beeld veel completer dan de NIPT alleen. Zichtbare afwijkingen kunnen in dit vroege stadium vaak al worden opgespoord. Je kunt hiervoor de 13 weken-echo zelf plannen, zie het kopje Pretecho.